Maar wat is daar leuk aan?

Een brutale, poëtische voorstelling voor brugklassers @ Parktheater Eindhoven

Het werd hoog tijd dat er eens een voorstelling werd gemaakt speciaal voor brugklassers. Dat doet Lisah maakt Roezemoes op uitnodiging van het Parktheater en in samenwerking met de theateropleiding van de Fontys Hogeschool. Maar wat is daar leuk aan? gaat over de bijzondere overgangsfase tussen de kindertijd en de volwassenheid waar alle brugklassers midden in zitten. Hun filosofische vragen, rake observaties en verwarrende emoties hebben kinderen van hun leeftijd zelf op papier gezet, in brieven die jarenlang op de achterkant stonden van de VPRO-gids. Deze hartenkreten en bekentenissen zijn het uitgangspunt voor een bruisende voorstelling over het levensgevoel van de brugklasser.

Ps. Ik wil graag anoniem blijven want wat hebben de mensen er nou aan te weten door wie dit geschreven is?! Het gaat er toch om WAT er is geschreven?!

Sinds 1976 schreven duizenden kinderen en jongeren brieven naar Achterwerk. Over hun kijk op het wereldleed (daar moet ik vreselijk om huilen, terwijl ik me net nog druk maakte over een 5,4 voor Frans?!), vaders die in het openbaar zingen (erg gênant) of over een verliefdheid die zo hevig is dat je niets meer kunt eten. In de brugklas zijn de onderlinge verschillen tussen de kinderen nog enorm. De een speelt het liefst nog met lego en een ander staat te zoenen in het fietsenhok. Maar allemaal hebben ze te kampen met grote gevoelens en beginnen de wereld om hen heen op een andere manier te bekijken. Deze transformatie is verwarrend. Het boek Ik moest dit even kwijt, een verzameling brieven uit 15 jaar Achterwerk geeft een hele mooie inkijk in de binnenwereld van jonge mensen die hun hart luchten over allerlei onderwerpen.

Maar wat is daar leuk aan? verwerkt deze brieven tot een humoristische, kleurrijke trip over grootsheid van het leven, die pas echt tot je door begint te dringen als je van de basisschool af bent. Een beeldende, fantasierijke mix van dans, theater en performance.
De voorstelling wordt speciaal gemaakt voor alle brugklassers in Eindhoven en omstreken en is geen toneelstuk waar je alleen maar naar kunt kijken. Door een speciaal ontwikkeld interactief gedeelte voelen de leerlingen zich extra betrokken bij de personages. Ook is de publieksopstelling niet alledaags. Zo maakt het jonge publiek van alles mee, wat zorgt voor genoeg stof tot napraten.

DOOR WIE?
Maar wat is daar leuk aan? wordt geregisseerd door Lisah Baert. Theaterstudenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg spelen de voorstelling en werken onder professionele begeleiding aan het interactieve programma.

PRAKTISCH
● Er is plek voor ongeveer 3 klassen/90 leerlingen per voorstelling.
● De voorstelling en het interactieve programma duren gezamenlijk 1,5 uur.
● 22, 23, 29, 30 november 2016
5, 6, 7, 8 december 2016
om 10:00 en 14:00 (of een ander tijdstip in overleg)
● 10 euro per leerling
● voor meer info of boeken, neem contact op met Janneke Defesche (janneke@denieuwemaker.nl) of  Parktheater Eindhoven