kliekjesrestaurant

Lisah over het hoe, waarom en ontstaan van het kliekjesrestaurant

1995
Mijn moeder kookt voor zes kinderen. Mijn broer lust geen champignons en laat ze staan, mijn zus eet principieel geen vlees, mijn andere zus vindt appelmoes te zoet en eet geen hap. Ik eet eigenlijk alles maar zit soms vol. Na het eten worden de restjes in bakjes gestopt. Folie erover en in de koelkast gezet, en aan het eind van de week hebben we restjesdag.
Alle bakjes komen uit de koelkast, de doffe restjes worden opgewarmd, en er is dikke soep of er zijn pannenkoeken om te vullen. Een raar geheel. champignons van maandag – appelmoes van dinsdag – zuurkool van woensdag – niets wordt weggegooid.

2009
En dan wordt het huiselijk tafereel dat ik ken van mijn moeder, omgevormd tot een feest. Een vriendin van mij geeft een kliekjesfeest. Als kerstkind geboren, nodigt zij op 3e kerstdag haar vrienden uit en vraagt ze als cadeau, restjes van het kerstdiner.
Katerig zitten we bij elkaar. Nieuwsgierig bestuderen we de verschillende gerechten en krijgen we een inkijkje in de kerstfeesten van de vrienden om ons heen. Een vader die zich uitslooft op een ingewikkeld gerecht. Een zoet probeersel van een oma, een nog dichte verpakkingen met sierlijke letters van de AH omdat in die familie altijd teveel wordt ingekocht. En er is weer soep om te vullen.

2015
Ik ben gaan houden van de vreemde combinaties van de restjes bij mijn moeder, ik ben gaan houden van de verhalen over de gerechten tijdens het kliekjesfeest van mijn kerstvriendin.
Dus ga ik een stap verder en open ik op een avond op mijn winterfestival in De NWE Vorst een KLIEKJESRESTAURANT.

Op grote schalen serveer ik een theatraal diner, met (restjes) van verschillende gerechten bereid door de beste thuiskoks die ik ken.

Met als specialiteiten van het huis:
Een voorgerecht dat je kan proeven met je oren, bereid door de opa van Peerke Malschaert.
Als tussengerecht digestieve gymnastiek van Ulrike Doszmann.
En als brood dat er altijd in grote hoeveelheden is, vertelt Gerrit Dragt over chique kazen, croissants en exotische groenten die hij kan eten zonder dat hij geld heeft.